Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

‘t Leste ‘Paopendrechs krantjie’.

Terwijl we in de greep worden gehouden door het Corona virus, verschijnt vandaag voor het laatst het Papendrechts Nieuwsblad, (of zoals de oude(re) Papendrechters het noemen: ’t Paopendrechs krantjie). Toch een momentje om even bij stil te staan. Zo lang ik leef was die krant er altijd.
Vroeger met de veelgelezen rubriek ‘Burgerlijke stand’, waarin geboorte en overlijden van inwoners werden vermeld, alsmede wie de gemeente was binnengekomen of had verlaten. Privacy? Nooit van gehoord.
Met creatieve advertenties van de middenstand, waaraan geen reclamebureau te pas kwam. Met bekendmakingen van de Gemeente, die je soms met een vergrootglas moest zoeken (op inspraak zat men in die tijd niet zo te wachten). Maar vooral met boeiende verslagen van alles wat er in Papendrecht gebeurde en mooie interviews.

De krant werd jarenlang gedrukt bij Drukkerij Koppelaar, eerst op Westeind 30, vanaf 1951 op Westeind 19.
Dhr. J.C. de Borst (vader van juffrouw Tuinstra-de Borst van IKC Beatrixschool) verkocht de advertenties.Na zijn overlijden werden de door hem bewaarde ‘bewijsexemplaren’ (vanaf eind 1954!) aan Stichting Dorpsbehoud geschonken door zijn weduwe.
Dhr. Schut (vader van fotograaf Wim Schut) behoorde tot de vaste correspondenten.
Onder anderen Anneke Hol-Bijpost, Pieter Kerkwijk, Anouk Breeman en Arco van der Lee waren hoofd/eindredacteur.

Ken uw Dorp.
In 1983 startte Stichting Dorpsbehoud met de rubriek Ken uw Dorp, een unieke kans om de bekendheid van de pas opgerichte stichting te vergroten, oude en nieuwe Papendrechters te vertellen over ons dorp, zijn inwoners, geschiedenis, te behouden bebouwing, dialect en cultuur. De ‘stukkies’ werden ijverig gespaard en vonden hun weg door de hele wereld. Alle afleveringen van de in totaal 27 jaargangen zijn in ons archief bewaard.

Houd moed!
Na vandaag hebben we geen eigen Papendrechtse krant meer en dat is heel jammer.
In deze laatste krant wil ik nog één keer een Ken uw Dorp traditie ‘van stal halen’.
Meestal rond de Kerst, voor veel mensen een lastige tijd, werd in Ken uw Dorp geprobeerd de eenzame mensen een beetje moed in te praten.
In deze moeilijke tijd wil ik langs deze weg alle lezers, maar in het bijzonder de dorpsgenoten die bang zijn voor de toekomst, die in onze verzorgingshuizen of thuis worden verzorgd, alle eenzame mensen, maar ook de mensen die werkzaam zijn in de zorg, een ‘pakketje’ aanbieden met: geduld, hoop, optimisme, uithoudingsvermogen en vertrouwen.

Tot slot Papendrechts Nieuwsblad: bedankt voor alle tientallen jaren leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
H.M.(Margré) van Wijngaarden,
Voorzitter STICHTING DORPSBEHOUD PAPENDRECHT.

Nieuws

UITNODIGING HERDENKING LANCASTER POPEYE CRASH

13-07-2024

Op zondag 21 juli 2024 zal van 15.00 – 16.00 uur een bijzondere herdenking worden gehouden... Lees meer

Tentoonstelling ”Zij betaalden de hoogste prijs!!” geopend.

08-07-2024

Op zaterdag 6 juli werd de tentoonstelling “Zij betaalden de hoogste prijs’ in Museum Dorp... Lees meer

Zij betaalde de hoogste prijs!!

26-06-2024

In Museum Dorpsbehoud is van 6 juli tot en met eind december 2024 een nieuwe tentoonstelli... Lees meer

Fotobank